Psykologen: Så kan du hantera din oro för kriget i Ukraina

Det är fullt normalt att vi känner oss oroliga ibland, speciellt när det sker förändringar och vi är osäkra på vad som kommer att ske. Det är helt enkelt hjärnans sätt att försöka gissa sig till vad som kan hända, och ofta går det över efter ett tag. Ibland hakar hjärnan upp sig och oron hänger kvar – vi kan få svårt att koncentrera oss på annat, vi kan ha närmare till att känna oss ledsna eller arga och det kan dessutom gå ut över vår sömn.

I nuvarande världsläge med kriget i Ukraina kan det ligga extra nära till hands att fastna i oro.

När vi upplever att det påverkar vårt liv så finns det några saker vi kan göra för att försöka lindra effekten:
  • Försök att upprätthålla dina normala rutiner i vardagen. Att fortsätta försöka fokusera på jobb, träning, vanliga hobbies kan ge en välkommen paus i oroandet. Att stanna hemma, ställa in aktiviteter kan utifrån det perspektivet bli kontraproduktivt – vi får istället ännu mer tid för att oroa oss och grotta ner oss i nyhetsflödet.
  • Minska tiden du lägger på att läsa om och fokusera på det du oroar dig för. Försök exempelvis att begränsa tiden du läser nyheter om kriget till en kort men fast stund varje dag.
  • Upprätthåll sociala kontakter. Precis som våra vardagliga rutiner kan hjälpa oss att fokusera på annat, kan umgänge med vänner och familj ge oss välbehövligt utrymme för fokus på annat än det vi oroar oss för.
  • Tid och tålamod: Det är naturligt att vårt mående pendlar, att vi ibland mår jättebra och andra dagar inte mår bra alls. Försök att hålla ut över tid, samtidigt som du följer råden ovan, så finns det goda möjligheter att oron minskar naturligt.
Om oron trots detta fortsätter hålla i över flera veckor eller månader, och påverkar livet klart negativt, så är det också viktigt att våga söka hjälp. Det finns goda metoder för att hantera och minska oro, och därigenom må bättre.

Bästa hälsningar
Per, leg. psykolog
Euro Accident
Euro Accident

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan komma att ses av alla men din e-postadress visas aldrig publikt.