Tillbaka till kontoret efter ett års hemarbete, vad ska jag tänka på?

Läs Euro Accidents chefspsykolog Marie Sweléns råd om hur du kan få det att bli så bra som möjligt om du är på väg tillbaka till kontoret eller om du just kommit tillbaka:

– Du kanske är en av dem som efter ett års hemarbete skaffat dig andra vanor än de du hade när du växlade mellan hemmet och arbetet. Du kanske inte har ”jobbkläder” på dig som tidigare, du kanske hoppar över frukosten och sätter dig direkt vid datorn eller telefonen och tar en fika lite senare när det passar.

Om du har barn så kanske du har kunnat lämna hemmet senare än när du var på jobbet. Du kanske har tränat mitt på dagen och arbetat senare på kvällen.

När du nu ska tillbaka till ”det nya normala” så behöver du göra en förändring i dina vanor igen. Du behöver återskapa rutiner för jobblivet och för att komma upp och komma iväg med eller utan familj.

Allt detta kan medföra att du känner dig orolig, att du upplever att jobbet känns besvärligt och tråkigt eller att du börjar känna att du plötsligt får mer energi, börjar bli mer aktiv hemma och börjar göra upp planer för alla möten du ska ha med kollegorna när ni möts igen på riktigt.

När du väl är på kontoret kommer du med stor sannolikhet att möta kollegor som har olika upplevelser av att ha arbetat hemma. Allt från dem som tycker det varit befriande och fritt till de som känt sig instängda och inte mått bra av att inte ha sitt sammanhang på jobbet.

Vem är du?
Den som ser fram emot att träffas igen eller den som bävar för att komma tillbaka till ”röran” på arbetet nu när du haft det så lugnt och skönt hemma?

För att få det att bli så bra som möjligt så har vi några tips till dig som just kommit tillbaka eller som är på väg tillbaka till ett arbete utanför hemmet:

  • Prata med din chef om hur din återgång till arbetsplatsen kan göras på bästa sätt. För en del är det bäst att ta det etappvis. För andra är det bästa att starta fullt med en gång. Dialogen mellan dig och din arbetsgivare och förutsättningarna på arbetsplatsen är en viktig bas för att få återgången att bli så bra som möjligt. 
  • Skapa jobbrutiner; allt från att planera tid för att vakna och göra dig i ordning till att ha med matlåda och göra en plan för hur livspusslet ska fungera framöver.
  • Om du känner dig orolig för att komma tillbaka och träffa kollegorna igen, vilket är ganska vanligt, så kan du exempelvis ta kontakt med kollegor och boka tid för ett ”hej-nu-är-vi tillbakasamtal”.
  • Ha respekt för de olika upplevelser dina kollegor har haft och hur de vill hälsa när ni kommer tillbaka. Vill man kramas eller vill man hålla distans? Det är viktigt att vara lyhörd för varandras olika reaktioner och behov.
  • För att vara hållbar på sikt är ett tips att inte starta för fullt med både aktiviteter på fritiden och full fart på arbetet. När du varit hemma under ett år kan du behöva vänja dig med en ökad aktivitet.
  • Om du upplever att du är mer ljud- och ljuskänslig är du var när du var på arbetet tidigare, så är det en vanlig reaktion när man inte varit i sammanhang med mycket intryck under en längre tid. Man har ”vant av sig” och behöver tid att åter-acklimatisera sig. Ta hänsyn till dina reaktioner och anpassa dina aktiviteter i början om du upplever detta.
  • En del personer blir extra aktiva av den energin som det ger att vara tillbaka i ett socialt sammanhang. Ett tips är att hushålla lite med energin så att det blir hållbart på sikt.
  • Ta gärna tillfället i akt att fira att ni ses igen.
Och ta hand om dig på bästa sätt!
Euro Accident Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan komma att ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.