Till senaste kommentaren

Vad är skillnaden mellan sjukgymnast/fysioterapeut, naprapat och kiropraktor?

Vad är skillnaden mellan sjukgymnast/fysioterapeut, naprapat och kiropraktor?Euro Accident Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • En kort beskrivning är att en sjukgymnast/fysioterapeut arbetar bredare inom flera olika diagnoser medan en naprapat och kiropraktor arbetar mer fördjupat med rörelseapparaten.

  En sjukgymnast/fysioterapeut arbetar med rehabilitering vid problem eller smärta i rörelseapparaten men även vid sjukdomar eller skador i nervsystemet, cirkulationssystemet och andningsorganen.

  De visar passande övningar och lägger upp långsiktiga träningsprogram. De kan använda olika tekniker som exempelvis ultraljud, stötvågsbehandling och TENS (elektrisk nervstimulering).

  De kan ha vidareutbildning i OMT steg 1-3 (Ortopedisk manuell terapi). Vid framförallt OMT steg 3 kan de göra ledjusteringar i ryggraden på samma sätt som en naprapat och kiropraktor.

  Sedan 2014 är fysioterapeut ny skyddad yrkestitel för sjukgymnaster.

  En naprapat behandlar också problem eller smärta i muskler och leder. Ofta ges ledjustering, mobilisering, triggerpunktsbehandling, dry needling (muskelakupunktur) samt rådgivning och förevisning av rehabiliterande övningar.

  En kiropraktor arbetar i första hand med ledjusteringar i ryggen för att förbättra funktionen och minska/ta bort smärta i olika kroppsdelar. Ryggen är ju förknippad med hela rörelseapparaten. En kiropraktor förevisar också övningar samt ger råd.

  Namnet kiropraktor kommer från chiro (med händerna) och practic (att göra).
  Euro Accident
 • Täcker försäkringen för besök hos en naprapat?
  Andreas
 • Hej Andreas!

  Tack för din fråga.

  Ja, vi kan erbjuda besök hos naprapat om man har sjukvårdsförsäkringen PrivatAccess Silver eller PrivatAccess Guld och ett ersättningsbart ärende finns.

  Du är välkommen att ringa till vårt Medicinska Kundcenter på telefonnummer: 0771-10 50 10 för vidare bedömning.

  Linjen är öppen helgfri måndag till torsdag mellan klockan 8.00 och 16.30. Helgfri fredag mellan klockan 8.00 och 16.00.

  Bästa hälsningar
  Helene Medicinskt Kundcenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.