Till senaste kommentaren

Har ni en sammanställning av skatteregler för Euro Accidents försäkringar?

Ja, här nedan finns en sammanfattning av de skatteregler som gäller för våra olika försäkringar.

Skattereglerna är Euro Accidents generella uppfattning. För mer detaljerade skattefrågor, om eller hur avdrag ska göras, hänvisar vi till Skatteverket.

Försäkringsförmåner – skatteeffekter

Sjukförsäkring PlanSjuk 
Försäkringen är en P-klassad försäkring enligt inkomstskattelagen. Arbetsgivaren har avdragsrätt inom vissa ramar (28 kap, 5-15§ Inkomstskattelagen 1999:1229) och särskild löneskatt ska erläggas. Ingen förmånsbeskattning för den anställde, preliminär inkomstskatt dras på ersättningsbelopp som den ersättningsberättigade erhållit från Euro Accident.

Premiebefrielseförsäkring
Försäkringen följer samma skatteklass som huvudförsäkringen, pensionen/sparandet. Vanligen tillsammans med tjänstepension är premiebefrielseförsäkringen P-klassad enligt inkomstskattelagen. Arbetsgivaren har avdragsrätt inom vissa ramar (28 kap, 5-15§ Inkomstskattelagen 1999:1229) och särskild löneskatt ska erläggas. Ingen förmånsbeskattning för den anställde.

Tjänstegruppliv (TGL)
Försäkringen har speciella regler. Premien är avdragsgill som personalkostnad. Ingen förmånsbeskattning för den anställde.

Sjukvårdsförsäkring PrivatAccess
Hela premien är avdragsgill för arbetsgivaren. Den anställde ska förmånsbeskattas med 60 procent av premien. Om företaget betalar för en medförsäkrad familjemedlem är 100 procent av premien skattepliktig.

Olycksfallsförsäkring 
Om premien betalas av arbetsgivare får arbetsgivaren göra avdrag för motsvarande som personalkostnad. Den anställde ska förmånsbeskattas för hela premien. Premien är inte avdragsgill för privatpersoner.

Sjuk- och olycksfallsförsäkring
Om premien betalas av arbetsgivare får arbetsgivaren göra avdrag för motsvarande som personalkostnad. Den anställde ska förmånsbeskattas för hela premien. Premien är inte avdragsgill för privatpersoner.

Livförsäkring
Försäkringen är klassad som kapitalförsäkring enligt inkomstskattelagen. Om premien betalas av arbetsgivare får arbetsgivaren göra avdrag för motsvarande som personalkostnad. Den anställde ska förmånsbeskattas för hela premien. Premien är inte avdragsgill för privatpersoner.

K-klassad försäkring= Försäkringen är en kapitalförsäkring enligt inkomstskattelagen, vilket innebär att utfallande belopp är fritt från inkomstskatt.

P-klassad försäkring= Försäkringen räknas skattemässigt som en pensionsförsäkring: P:et står för pensionsförsäkring.

T-klassad försäkring= Försäkringen räknas skattemässigt som en tjänstepensionsförsäkring vilket likställs med P-klassad.

Bästa hälsningar
Euro Accident

Kommentarer

 • Hej,
  Jag har sjukvårdsförsäkring privat acces silver och är enskild näringsidkare, är premien avdragsgill?
  Mvh
  Peter
  Peter
 • Hejsan,

  Tack för att du kontaktar oss.

  För att kunna svara på din fråga behöver jag först stämma av med en kollega på en annan avdelning. Vi återkommer med svar till dig så fort som möjligt.

  På återhörande!
  Med vänlig hälsning
  Fredrik Försäljning
 • Hej igen Peter,

  För din kännedom så håller vi fortfarande på att undersöka vad som gäller för din del. Vi återkommer så snart vi har ett svar till dig.

  Med önskan om en fin dag!

  Bästa hälsningar
  Euro Accident
 • Hej igen Peter,

  Ursäkta dröjsmålet, men vi har nu kommit fram till följande:

  Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på vad som gäller i specifika fall. Behöver du rådgivning kring vad som gäller specifikt för dig eller ditt företag, rekommenderar vi att du vänder dig till din försäkringsförmedlare, din revisor eller direkt till Skatteverket.

  Här på vår hemsida kan du hitta allmän information om vad som gäller kring förmånsbeskattning och avdrag för en sjukvårdsförsäkring.

  Med vänlig hälsning
  Euro Accident
 • Vad har "Nordea Liv & Pension" för klass ?

  Annika
 • Hej!

  Tack för din fråga!

  Det finns inget generellt svar på din fråga. Det beror nämligen på vilken försäkring du har.

  Ring till vår Kundservice så får du svar direkt. Telefonnumret är: 077–440 00 10. På euroaccident.se hittar du våra aktuella öppettider.

  Bästa hälsningar
  Kajsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan komma att ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.