Till senaste kommentaren

Är det farligt att röntga sig? Förklara skillnaden på röntgen, MR, DT och ultraljud!

Hej hej, snälla kan ni förklara skillnaden på röntgen, MR, skiktröntgen? Och när används ultraljud? Är det farligt att röntga sig?

Kommentarer

 • Hej och tack för bra frågor!

  Konventionell röntgen, ibland kallad slätröntgen, genomförs ofta som en första undersökning vid exempelvis frakturmisstanke och vid misstanke om lunginflammation.

  Konventionell röntgen används även vid misstanke om artros. Det är en snabb undersökning som är bra vid vissa enklare frågeställningar.

  Datortomografi, DT, kallas även skiktröntgen. Begreppet CT, från engelskans computed tomography, används också emellanåt.

  DT ger relativt detaljerade bilder av kroppens organ och skelett. Undersökningen kan användas exempelvis vid särskilda bukåkommor, komplicerade skelettskador, lungsjukdomar samt vid undersökning av hjärna, bihålor och hals.

  Magnetisk resonanstomografi, MR, används bland annat vid misstanke om mjukdelsskador som exempelvis ledband- och ligamentskador. Diskbråck är en vanlig frågeställning vid MR.

  Ibland genomförs MR vid misstanke om tumörer. MR är en bra undersökning för att få en än mer detaljerad bild av kroppens organ.

  MR är en mer tidskrävande undersökning än konventionell röntgen och DT.

  Ultraljud används bland annat vid misstanke om gallstenar eller leversjukdom, förändringar i sköldkörtel, undersökning av hjärta, prostata och gynekologiska organ.

  Vid konventionell röntgen och DT utsätts man för gammastrålning som vid upprepade strålningstillfällen kan öka risken för cancer. Därför är det viktigt att röntgen utförs utifrån medicinskt behov och att man väljer metod utifrån frågeställningen med utgångspunkt i för- och nackdelar med de olika metoderna.

  Vid mammografi har man bedömt att den screening som erbjuds i Sverige skyddar mer för bröstcancer än att den ökar risken att drabbas av strålningsrelaterad cancer.

  Med vänlig hälsning
  Euro Accident
 • Hej,
  Kan ni förklara vad filtrerad bakåtprojektion är på ett enkelt sätt?
 • Hejsan,

  Tack för att du kontaktar oss.

  Vi återkommer med svar till dig så fort som möjligt.

  På återhörande!
  Med vänlig hälsning
  Helene Kundservice
 • Hej igen,

  Jag har ställt frågan till en av våra samarbetspartners, Röntgen på Carlanderska Sjukhuset i Göteborg.

  Jag fick svaret att filtrerad bakåtprojektion är ett efterbearbetningsprogram vid datortomografi. Man lägger helt enkelt på ett filter som tar bort brus. Det innebär att stråldoserna kan hållas nere.

  Jag hoppas att det var svar på din fråga.

  Med vänlig hälsning
  Helene Kundservice
 • Hej jag tänkte fråga läkare vill att jag ska gå till Ct rögen kola upp njurar men jag jag vill göra Mr i stället får man samma resultat av Mr jag har varit undersökningar av Ct flera gånger inom 9 månader och Mr och så men jag är rädd av Ct tack för svaret
 • Hejsan,

  Tack för att du hör av dig till Fråga oss!

  Du behöver ställa din fråga till den läkare som har skrivit remissen för CT-undersökningen.

  Har du fått läkartiden via vår Sjukvårdsförsäkring PrivatAccess kan du ringa till oss på telefonnummer 0771–10 50 10 för bokning av telefontid med läkaren, för en diskussion om vilken undersökning som blir bäst för dig utifrån frågeställningen. Våra öppettider

  Bästa hälsningar
  Helene Kundservice
 • Hej!
  Kan jag genom min försäkring får ersättning för diskbråck som hindrar mig från att leva ett normalt aktivt liv. jag har haft stora besvär i nio veckor nu och det fortsätter att bevära mig.

  Hälsningar
  Lisbeth
 • Hejsan Lisbeth,

  Tack för att du hör av dig till Fråga oss!

  Eftersom vi inte kan svara på så pass personliga frågor i detta forum är du varmt välkommen att ringa oss på telefonnummer 0771–10 50 10 för besked. Du får då prata med en sjuksköterska. Våra öppettider

  Sjukvårdsförsäkring PrivatAccess gäller för planerad privat vård i Sverige. Är dina besvär akuta så behöver du vända dig till akut vård. Akutvård ingår inte i Sjukvårdsförsäkring PrivatAccess, förutom att vi i många fall kan ersätta patientavgifter i offentlig vård upp till högkostnadsskyddet.


  Med vänlig hälsning
  Nellie Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan komma att ses av alla men din e-postadress visas aldrig publikt.