Till senaste kommentaren

Är det farligt att röntga sig? Förklara skillnaden på röntgen, MR, DT och ultraljud!

Hej hej, snälla kan ni förklara skillnaden på röntgen, MR, skiktröntgen? Och när används ultraljud? Är det farligt att röntga sig?
Desirée

Kommentarer

 • Hejsan Desirée,

  Tack för bra frågor!

  Konventionell röntgen, ibland kallad slätröntgen, genomförs ofta som en första undersökning vid exempelvis frakturmisstanke och vid misstanke om lunginflammation.

  Konventionell röntgen används även vid misstanke om artros. Det är en snabb undersökning som är bra vid vissa enklare frågeställningar.

  Datortomografi, DT, kallas även skiktröntgen. Begreppet CT, från engelskans computed tomography, används också emellanåt.

  DT ger relativt detaljerade bilder av kroppens organ och skelett. Undersökningen kan användas exempelvis vid särskilda bukåkommor, komplicerade skelettskador, lungsjukdomar samt vid undersökning av hjärna, bihålor och hals.

  Magnetisk resonanstomografi, MR, används bland annat vid misstanke om mjukdelsskador som exempelvis ledband- och ligamentskador. Diskbråck är en vanlig frågeställning vid MR.

  Ibland genomförs MR vid misstanke om tumörer. MR är en bra undersökning för att få en än mer detaljerad bild av kroppens organ.

  MR är en mer tidskrävande undersökning än konventionell röntgen och DT.

  Ultraljud används bland annat vid misstanke om gallstenar eller leversjukdom, förändringar i sköldkörtel, undersökning av hjärta, prostata och gynekologiska organ.

  Vid konventionell röntgen och DT utsätts man för gammastrålning som vid upprepade strålningstillfällen kan öka risken för cancer. Därför är det viktigt att röntgen utförs utifrån medicinskt behov och att man väljer metod utifrån frågeställningen med utgångspunkt i för- och nackdelar med de olika metoderna.

  Vid mammografi har man bedömt att den screening som erbjuds i Sverige skyddar mer för bröstcancer än att den ökar risken att drabbas av strålningsrelaterad cancer.

  Med vänlig hälsning
  Euro Accident
 • Hej,
  Kan ni förklara vad filtrerad bakåtprojektion är på ett enkelt sätt?
  Soheila
 • Hej Soheila,

  Tack för att du kontaktar oss.

  Vi återkommer med svar till dig så fort som möjligt.

  På återhörande!
  Med vänlig hälsning
  Helene Kundservice
 • Hej igen Soheila,

  Jag har ställt frågan till en av våra samarbetspartners, Röntgen på Carlanderska Sjukhuset i Göteborg.

  Jag fick svaret att filtrerad bakåtprojektion är ett efterbearbetningsprogram vid datortomografi. Man lägger helt enkelt på ett filter som tar bort brus. Det innebär att stråldoserna kan hållas nere. Alla röntgenavdelningar i Sverige använder sig av det här mjukvaruprogrammet.

  Jag hoppas att det var svar på din fråga.

  Med vänlig hälsning
  Helene Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan komma att ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.