Till senaste kommentaren

Hur kommer mina utflyttade barn att förmånsbeskattas?

Hej!
Jag har en sjukvårdsförsäkring hos er via mitt AB. Nu undrar jag om det är möjligt att teckna försäkring även för mina utflyttade barn via mitt bolag? Och om det är fallet hur gör jag med deras förmånsbeskattning då de inte får lön från bolaget och jag därmed inte kan dra den direkt från deras lön?
Slutligen när det gäller förmånsbeskattningen skickar ni uppgifter till SKV om premierna känner inte igen att jag fått kontrolluppgift om detta eller är det upp till mig som företagare att hålla koll?
Tacksam för svar.

/Stefan

Kommentarer


 • Hej Stefan,

  tack för att du hört av dig till oss. Bra frågor!

  För att nyteckna försäkringar för dina barn behöver du vända dig till en/din försäkringsförmedlare. Förmedlaren kan hjälpa dig med både rådgivning och dokumentation. Förmedlaren hjälper också till att ta fram den försäkringslösning som passar bäst utifrån rådande omständigheter och teckningsregler, inte minst med hänsyn till barnens ålder och om de är anställda på företaget eller ej.

  Om företaget ska stå som premiebetalare för försäkrade som icke är anställda blir hela premien skattepliktig, det vill säga de försäkrade behöver förmånsbeskattas för 100 procent av premien. För att få information om inbetalningar som gjorts på K-klassade försäkringar behöver du kontakta vår Kundservice och be om att få en sammanställning.

  Följande dokumentation skickas årligen från Euro Accident: Årsredovisningar (kopplade till våra T-klassade produkter så som Plansjuk, Premiebefrielse och Efterlevande), KU18 (kontrolluppgifter till Skatteverket för PlanSjuk skadeutbetalningar) och KU50 (kontrolluppgifter till Skatteverket för T-klassade premieinbetalningar).

  Har du fler frågor eller om något är oklart är du självklart varmt välkommen att höra av dig igen.

  Vänliga hälsningar
 • Hej och tack för svaret!
  Så personen som får försäkringen men inte är anställd får helt enkelt redovisa den förmånen (100% av premien) i sin årliga inkomstdeklaration?
  Exempel:
  Jag betalar en Sjukvårdsförsäkring till min dotter om inte är anställd.
  Premien är 5000:-/år (bara som exempel).
  Hon tar upp 5000:- som beskattningsbar förmån i sin privata inkomstdeklaration och skattar därmed ca hälften av det beroende på marginalskatt.
  Redovisar jag premien i bokföringen för mitt företag på samma sätt som jag gör för en anställd?

  Mvh Stefan
 • Hej Stefan,

  Det stämmer att om man inte är anställd i företaget som är premiebetalare är det en förmånsbeskattning om 100 procent av premien.
  Gällande din fråga om redovisning i bokföringen behöver jag hänvisa dig till en revisor eller liknande.
  Marie Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan komma att ses av alla men din e-postadress visas aldrig publikt.